Dobra włoska kuchnia
Chcesz smacznie zjeść? Wśród szerokich alternatyw, które daje kuchnia europejska na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie smaki

Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne dania włoskie

Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. włoska restauracja w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.

Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, focaccia, ravioli oraz szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film